Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora Enso väntar med att sälja sin svenska skog

Annons

- Vi måste göra en utvärdering om vad ett eventuellt frigörande av kapital av vår skog i Sverige skulle innebära för verksamheten, säger vice koncernchefen Björn Hägglund.

Därmed kommer han snabbt in på den skillnad i skogsägande som finns mellan Sverige och Finland.

Innan sammanslagningen 1998 var finska Enso ett inköpsbolag. Bolaget ägde lite skog och köpte in råvaror till sina pappersbruk. Stora ägde stora mängder skog som i hög grad försörjde bruken med råvaror.

Därför har det varit lättare för Stora Enso att sälja sitt skogsinnehav i Finland och USA utan att detta ska påverka den andra verksamheten.

I Sverige är Stora Enso landets största privata skogsägare med 1,9 miljon hektar. Här har de egna bruken i högre grad användning av den egna virkesförsörjningen. Dessutom kan Stora Enso genom sitt skogsinnehav styra virkesmarknaden.

- Nu ska vi titta på vår skog i Sverige, göra en utvärdering och sedan ta beslut. Mer vill jag inte säga i den här frågan, säger Björn Hägglund.

Försäljningen av skogen i Finland och USA är en del av Stora Ensos strategi som går ut på att sälja verksamhet som kraft och skog och frigöra kapital för att koncentrera sig på tillverkning som papper, pappersmassa och kartong.

Ett tidigare exempel på detta är när koncernen 2000 sålde "kraft-delen" till Fortum för 18 miljarder. Det blev senare en bra insats när koncernen köpte Consolidated Papers för 42 miljarder.

Ni väntas försäljningen av skogen i Finland och USA ge cirka 6,5 miljarder. Dessutom uppges Stora Ensos svenska skogsinnehav värderas till cirka 15 miljarder.

Detta skulle ge Stora Enso en bra ekonomisk grund inför eventuella satsningar i exempelvis Asien.

Samtidigt som ledningen planerar dessa stora strategier har personalen, i det här fallet på Stora Enso skog, en mer vardaglig verklighet. Men bland dem finns ett stort lugn inför eventuella skogsaffärer:

- Skogen måste ju skötas oavsett huvudman. Det är ju vi som utför den sysslan och kommer säkert att få göra detta om det i framtiden skulle bli en annan ägare. Så lär det också ha gått till i Finland, säger Åke Granqvist på Stora skog.


ANDERS HANSSON

Mer läsning

Annons