Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora Enso tror på bättre tider i höst

Annons

Rörelsevinsten nästan halverades till på 58,5 miljoner under andra kvartalet, jämfört med motsvarande period förra året.

- Det är ett högst otillfredsställande resultat. Men vi tror att botten är nådd nu, säger vice koncernchefen Björn Hägglund till TT.

- Efterfrågan har börjat öka och vi har fått ut mer och mer volymer på papperssidan. Och i USA har vi från och med juni också börjat kunna höja priserna.

I Europa finns det fortfarande ett överutbud på delar av pappersmarknaden. Men Björn Hägglund tror att efterfrågan på finpapper kommer att öka och att priserna därför kommer att höjas i höst.

- Först kommer efterfrågan, sedan kommer volymerna och sedan stiger priserna, säger Björn Hägglund.

För journalpapper förbättras också efterfrågan, men bolaget räknar med en fortsatt prismässig hård konkurrens för bestruket journalpapper.

Försäljningen av förpackningskartong och skogsprodukter var fortsatt svag under andra kvartalet och föll något.

Stora Enso North Americas resultat väntas bli avsevärt mycket bättre under andra halvåret tack vare resultatförbättringsprogrammet och högre efterfrågan. Stora Enso har byggt om i det amerikanska Kimberlybruket, vilket belastat resultatet med tolv miljoner euro under andra kvartalet.

I Asien väntar sig bolaget en säsongsmässig försvagning av marknaden för finpapper. Priserna väntas bli stabila efter att stigit under andra kvartalet.

Resultatet var bättre än väntat. Men Stora Ensos aktie föll marginellt på Stockholmsbörsen efter det att delårsrapporten presenterats.

Björn Hägglund är relativt optimistiskt om resultatutvecklingen för resten av året.

- Scenariot ser ganska bra ut nu med en allt starkare världsekonomi och vissa pappersdrivande händelser som olympiska spel och presidentval.

- Vi tror att resultat för andra halvåret överträffar resultat för första halvåret, säger Björn Hägglund.

CG STRÖM/TT

Mer läsning

Annons