Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora Enso och växthuseffekten

Annons

Växthuseffekten är historiskt sett en av mänsklighetens största ingrepp i livsmiljön och beräknas medföra dramatiska ekologiska omställningar över hela världen. Detta måste bromsas genom en minskad användning av olja och kol.

Folksams klimatindex visar att de svenska börsföretagen under 2002 ökade sina koldioxidutsläpp med tolv procent. Stora Ensos utsläpp 2002, i relation till omsättningen, ökade med sex procent jämfört med 2001. Utsläppen minskade något i absoluta tal, men omsättningen minskade mer.

Folksam har dubbla skäl att granska de svenska börsföretagens koldioxidutsläpp. Utöver att växthuseffekten drabbar människor och miljö, resulterar den också i våldsamt väder, vilket leder till dyra försäkringsersättningar och i slutänden höjda premier för företagets kunder.

Folksam har vidtagit åtgärder för att minska utsläppen av växthusgaser. Naturskyddsföreningen har också har tagit fram ett åtgärdspaket för företag som vill ta sitt klimatansvar. Att välja Bra Miljöval el och värme från förnyelsebara energikällor bidrar till minskade utsläpp. Att ersätta flygresandet med en ökad andel resor på tåg är en annan åtgärd. Även utsläppen från godstransporter kan minskas genom att välja tåg och båt framför lastbil och flyg.

Ansvarstagande företag är framtidens vinnare. Låt oss hoppas att allt fler företag vill vara med och ta ansvar för framtiden.

Jan Snaar,

Carina Lundberg, Folksam

Mer läsning

Annons