Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora bidrag till Goth Bertil

Annons

Djurskyddsärendet hos Goth Bertil Johansson, Blecket, Rättvik är ett av de mer omfattande i Dalarna. Anmärkningarna mot djurhållningen har förekommit under lång tid. Rättviks kommun bedömde förhållandena så allvarliga att man begärde ett beslut om ett totalt djurförbud hos länsstyrelsen i början av 2004.

Men länsstyrelsen valde att besluta om en begränsning av djurantalet till 20 nötkreatur och elva getter under förutsättning att djuren sköts väl och att maxantalet inte överskrids. Den 2 mars 2004 besökte undertecknad med delar av djuromsorgsgruppen Goth Bertil för att förmå honom att frivilligt få ner antalet djur. Tyvärr lyckades inte detta.

Djurägaren har överklagat beslutet till samtliga rättsinstanser utan att detta ändrats i sak annat än att datumet för ikraftträdande flyttats fram. Djurägaren har haft gott om tid att avyttra de djur som överstigit maxantalet.

Omhändertagandet av de djur som skedde den 5 april var därför en skyldighet länsstyrelsen hade att göra.

De omhändertagna djuren har fått en god utfodring, mjölkning och skötsel av erfarna lantbrukare. Att två djur blev slaktade berodde på kroniska juverinflammationer. Övriga djur är sålda.

Goth Bertil Johansson tar emot stora bidrag från samhället för sin verksamhet. Under 2004 betalade länsstyrelsen ut mer än en halv miljon kronor i form av olika stöd och bidrag.

Oavsett bidragens storlek och andra orsaker ska djur skötas väl och enligt djurskyddslagens miniminivåer. Detta har inte gjorts i Goth Bertils fall.

OLLE RYDELL

Mer läsning

Annons