Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor utställning om kyrkbåtsbyggande planeras i Rättvik

Annons

Ett utställningsprojekt om den märkliga kyrkbåtstraditionen på Siljan förbereds av bland andra Rättviks kulturhus, Dalarnas Museum och Zorn Museet. Initiativet togs av en grupp svenskamerikaner vid Delawarefloden.

En spillra av de svenskättlingar som en gång kom till Delawarefloden på 1600-talet har i kyrkböcker i den svenska församlingen hittat noteringar om att en kyrkbåt fanns på Delawarefloden.

- Svenskättlingarna kontaktade mig. Då arbetade jag på Sjöhistoriska riksmuseet. Floden delade den svenska församlingen och kyrkan låg på den ena sidan. För att komma till kyrkan behövdes en båt och prästen i församlingen beställde en "canoe". Det har diskuterats mycket om indianer tillverkade en stockbåt eller om det var en svensk båtbyggare som byggde en kyrkbåt. Ingen vet hur båten såg ut, bara att den fanns på floden, berättar Per Stolpe, utställningsproducent.

- Vi har haft en inledande träff. Nästa steg är att Per Stolpe utarbetar en projektbeskrivning och finansieringsplan. Naturligtvis är vi mycket positiva till att lyfta fram kyrkbåtskulturen och båtbyggartraditioner. Idén är intressant och självklart ska vi medverka i arbetet med utställningen, säger kulturchef Märta Kallur.

Svenskamerikanerna vid Delawarefloden hoppas kunna förverkliga drömmen om en kyrkbåt i floden. Förhoppningsvis kan en båtbyggare åka dit och bygga en båt, en replik av Rättvikaren som byggdes 1941.

- Kyrkbåtstraditionen och båtbyggarkonsten i Siljansregionen är en enastående märklig kulturrest som är väl värd att presentera i en utställning och vi funderar också på att göra en film, säger Per Stolpe.

Rättviks Hembygdsförenings ordförande Sune Garmo är också mycket positiv till projektet.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons