Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor uppslutning för VM

Annons

Med dunder och brak invigdes igår kväll 2004 års VM i triathlon på lång distans i Säter.

När Bengt Olerås på näverlur och Tommy Brandström på pukor spelat Olerås specialkomponerade VM-låt tändes ett litet med sprakande och dundrade fyrverkeri som var signalen att VM-festen har inletts.

Tävlande och ledare från 29 nationer tågade genom Säters gator till invigningen på teaterplatsen i Säterdalen. Längs gatorna fanns mycket folk och bilarna på riksvägen fick vackert stanna när tåget passerade rakt över riksvägen. I spetsen gick Säters egen duktiga blåsorkester.

Invigningsprogrammet inleddes med att det hördes lite svagt spelmansmusik och Säters spelmanslag kom vandrande in på teaterplatsen och spelade sedan två låtar från scenen.

Det blev ett kort och kärnfullt invigningsprogram lett av Bengt Lundholm.

- Den arena ni nu befinner er i har skapats till hundra procent av naturen själv, av moder natur, förklarade han där aktiva och ledare från världens alla hörn befann sig i den djupa och grönskande Säterdalen.

Kommunfullmäktiges ordförande Urban Falk välkomnade och organisationskommitténs ordförande Roland G Lindberg framhöll att här är det cirka 600 frivilliga funktionärer som jobbar ideellt för att genomföra VM.

Han sade också att det är viktigt att människor från världens alla hörn kan mötas på detta sätt, en viktigt del i den värld som rymmer så mycket intolerans och krig.

- Jag hoppas att alla, tävlande, ledare, funktionärer och invånare i Säter, ja alla, kan tänka tillbaka på sommaren 2004 och VM i Säter med glädje, sade han.

Ola Silfdahl från Svenska triathlonförbundet talade om Säter roll i triathlonsammahang genom åren.

- Det är ett nöje och en ära att få välkomna er till Dalarna, sade landshövding Ingrid Dahlberg och erinrade om Dalarnas långa tradition av att arrangera stora tävlingar, Vasaloppet, Vansbrosimningen och sedan 1984 triathlon i Säter.

- Vi ska vara stolta över att Säter fått detta VM, vi får möjlighet att visa vår region, framhöll hon innan tävlingarna förklarades för öppnade.

Idag inleds tävlingarna med ungdomstävling, Sätersprinten och Utmaningen, nationalla tävlingar.

På lördag fortsätter det med VM för åldersgrupperna och på söndag tävlar eliten.

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons