Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor uppladdning då sd-möte inleddes

Annons

Trots motdemonstranter och ett massivt polispådrag inleddes Sverigedemokraternas (sd) riksårsmöte under lugna former på fredagskvällen i Karlskrona. Men oron för säkerheten var ett tydligt tema när mötet öppnades.

Hela kvarteret runt Sparresalen, där mötet pågår till söndag kväll, hålls avspärrat av polisen som krämer legitimation av alla som vill in. Utanför avspärrningen samlades redan på eftermiddagen motdemonstranter som bland annat bar en banderoll med texten "Sd värderar efter hudfärg".

Ett mindre demonstrationståg passerade förbi på fredagskvällen, men allt avlöpte lugnt.

De stora protesterna mot mötet väntas på lördagen.

Sedan delegaterna bänkat sig i Sparresalen avhandlades på fredagen ett drygt timslångt pass med mestadels formalia. Partisekreteraren Björn Söder rev ned applåder när han meddelade att partiets medlemstal ökat med 40 procent det senaste året. Han underströk också de stora valframgångarna 2006, även om den interna projektet "operation riksdagen 2006" inte nådde sitt mål utan har fått döpas om till "operation riksdagen 2010". Söder berättade också att en kartläggning av lämpliga europeiska partier att samarbeta med pågår med sikte på valet till EU-parlamentet 2009.

Under lördagen väntas partiordförande Jimmie Åkesson bli omvald och i samband med det hålla sitt stora politiska tal. Delegaterna, 125 på fredagskvällen men kanske uppemot 200 under lördagen, ska också ta ställning till programförslag som gäller invandringspolitiken och äldrevården.

TT

Mer läsning

Annons