Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor trav- händelse på liten bana

Annons

På söndag är det dags för bygdetrav på travbanan i Kvarnåker. Det är fjärde gången som etablerade tränare och hästar möter nya och kommande stjärnskott. Under söndagen körs två ponnylopp och ett montélopp, det vill säga travlopp med ryttare.

Bygdetrav är en del av travsporten som körs på banor som inte håller normal tävlingsstandard. Banan i Kvarnåker är en 1 000 meter lång träningsbana, som inte har samma dosering i kurvorna som på de egentliga tävlingsbanorna. Holger Freij är tävlingsansvarig inom arrangerande Nedre Västerdalarnas travklubb och han ser positivt på hur tävlingarna i Kvarnåker utvecklats under åren.

- Vi har något färre hästar anmälda i år jämfört med tidigare år, men det beror på tidpunkten. Nu är det fortfarande mycket tävlingar, säger Holger Freij.

- Hästar som skulle tävlat hos oss är upptagna på andra banor.

Det är inga stora prissummor som står på spel under söndagen för det 40-tal hästar som tävlar. Vinnaren får ett täcke som skänkts av sponsorerna till varje lopp. Ändå lockar tävlingen etablerade kuskar och tränare.

- Vi har många duktiga hästar som ställer upp. Dessutom finns det funktionärer från Rommetravet som kommer hit, säger Holger Freij.

Bland funktionärerna finns bland annat Rommes speaker Per Wetterholm och måldomaren Bernth Martinsson, kända namn inom travsporten. Av de sju loppen är två stycken ponnylopp, något som brukar locka många tävlande.

- Bygdetrav lockar mycket ponnyfolk. De söker sig gärna hit eftersom det är en bra chans att få tävla.

För publiken finns heller inte den vanliga formen av spel som annars hör travbanor till.

- Det här är en familjetillställning som mest är på kul.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons