Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor studie kan rädda liv

Annons

Falu lasaretts kirurgklinik och dess kärlsektion kommer att vara med i studien.

- Vi ska ha med 200 patienter i studien, varav hälften kommer att få antibiotika och hälften sockerpiller. Vi hoppas få med ett 30-tal patienter från Falu lasarett, berättar kärlkirurgen vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, Lars Karlsson, som leder studien.

Frågan är:

Går det att hindra tillväxt och minska behovet av operation med hjälp av antibiotika?

Kanske. Två pilotstudier i Danmark och Finland tyder på det.

Men nu ska man ta reda på det i världens hittills största studie.

- Vi vet att det finns bakterier med i bilden. Men hur dessa påverkar ett pulsåderbrock vet vi inte riktigt, säger Karlsson.

Ungefär 4-5 procent av alla män över 60 år drabbas av pulsåderbrock. Och det är framförallt män som drabbas.

- Det går ungefär 1 kvinna på 7-8 män som drabbas, berättar Bo Westman, kärlkirurg på Falu lasarett, och den som ansvarar för studien i Falun.

Problemet med brock på kroppspulsådern är att patienten inte märker något förrän den spricker.

Och då är det så dags.

Det är tillfälligheter som gör att man upptäcker ett brock som är på väg att spricka: En röntgenundersökning för något annat, eller en läkarundersökning där en van läkare känner att kroppspulsådern inte är riktigt normal.

Men om man väl misstänker att en patient är nära ett brock, är undersökningen enkel.

- Det är en vanlig ultraljudsundersökning.

Varför då inte införa en generell undersökning?

- Det pågår studier, bland annat en stor i England, om detta. Men det är inte helt enkelt. En förebyggande operation är inte riskfri. Om alla skulle undersökas skulle man upptäcka många fall som skulle behöva operation. Frågan är om man då ska operera alla dessa? Alla ådrar spricker ju inte. Men en operation är en risk. På sikt tror jag att vi kommer att hitta säkrare operationsmetoder och då kanske det blir mer aktuellt. Vi har helt enkelt inte tillräckligt med kunskap ännu för att införa detta på bred front, säger Westman.

På Falu lasarett görs varje år ungefär 25 förebyggande operationer och 25 akuta operationer, där kroppspulsåderna redan spruckit.

Riktigt varför man drabbas av pulsåderbrock vet man inte säkert.

- Eftersom vi vet att detta på något sätt är ärftligt rekommenderar vi anhöriga att göra en ultraljudsundersökning, säger Karlsson.

Den stora studien, som omfattar kliniker från Sundsvall i norr till Helsingborg i söder beräknas starta i april.

- Jag räknar med att det tar ungefär ett år innan vi har våra 200 patienter. Sedan ska vi följa varje patient i ett och ett halvt år, berättar Karlsson.

Att delta i studien är förstås helt frivilligt, och de patienter som deltar behandlas och opereras som vanligt vid behov. De 200 patienterna är sådana som man upptäckt löper stor risk att drabbas av pulsåderbrock.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons