Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Stor risk för kommunen"

Annons

Borlänge Handbollklubb och Ornäs Bollklubb har ekonomiska problem. Det berättade tidningen i förra veckan. Hoppet står till att kommunen går i borgen för checkräkningskrediter, så att klubbarna kan betala sina skulder.

Borlänge HK har leverantörsskulder på över en halv miljon kronor och söker kommunal borgen för att få en checkräkningskredit, så att klubben kan betala skulderna. Ornäs BK söker motsvarande borgen på 350 000 kronor.

- Borlänge kommun har mycket höga borgensåtaganden och vi moderater är principiellt emot att gå in med ytterligare åtaganden, säger oppositionsrådet Ulla Olsson.

- Här handlar det om klubbar som har misskött sin ekonomi. I handlingarna finns inga kalkyler eller underlag som visar hur man ska klara ekonomin.

Kommunstyrelsens finansutskott tar ställning till klubbarnas begäran nu i dagarna. Ulla Olsson konstaterar att en checkräkningskredit har högre ränta än ett vanligt banklån och att klubbarna ska klara driften de närmaste åren samtidigt som amorteringar måste göras.

- För att klara det räcker det inte med att höja tränings- och medlemsavgifter. Ett stort ideellt arbete krävs för att hitta sponsorer, menar Ulla Olsson.

Hon pekar på att många klubbar har drömmar att ta sig upp på elitnivå.

- Den delen kan kommunen inte stötta ekonomiskt. Däremot stöttar vi via föreningsbidrag, barn- och ungdomsverksamhet. Ingenstans i handlingarna kan utläsas hur mycket klubbarna satsar på barn- och ungdomsverksamhet.

Idrottsrörelsen har under senare år fått mycket pengar genom bingolottoförsäljning. Nu har intäkterna från den verksamheten för många minskat.

- Föreningarna borde ha byggt upp en ekonomi under de år inkomsterna var goda. Många föreningar har försatt sig i ohållbara ekonomiska situationer. Idrottsrörelsen måste ta ett större ansvar, menar Ulla Olsson.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons