Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor order till Faluföretag

Annons

Pure Water Scandinavia tillverkar maskiner som kan rena vatten från salt, bakterier och andra partiklar. Företaget var ett av de första företagen som startade på regementsområdet. Ägaren Lars Wiklund drog i gång företaget efter att han slutat som vd för Vivendi Water Systems i Stockholm.

PWS har haft med- och motgångar sedan starten. De första åren ökade omsättningen år för år. Men sedan vände det. Omsättningen sjönk till fyra miljoner kronor under 2004.

- Det var ganska jobbigt. Det tärde på kassaflödet och likviditeten, säger Lars Wiklund.

I slutet av förra året tog det fart igen. Falu energi beställde en maskin för att rena rökgasvatten. Falu energis beställning var något större än den order som kom från Astra Zeneca för någon månad sedan.

Lars Wiklund tror att PWS kommer att sälja för runt sju miljoner kronor i år.

I och med beställningen från Astra Zeneca slår Pure Water Scandinavia in på en ny väg. Företaget börjar med tillverkning i Kina. Om allt går enligt planerna så kommer bolagets stora maskiner att tillverkas i Kina och de små kommer att sättas samman i Falun.

För närvarande har bolaget två anställda i Falun, Lars Wiklund och installatören Hans Wimmer. I Borås finns ett kontor där två anställda arbetar med service och försäljning.

Fortsätter företaget att utvecklas så kan det bli dags med anställa ytterligare en i Falun. Den kommer i så fall att arbeta med serva de egna maskinerna ute hos kunderna.

En allt mer betydelsefull del för företaget är just att ge apparaturen det underhåll som krävs och att se till att utbilda den personal som ska sköta reningsutrustningen. Pure Water Scandinavia har just slutit ett kontrakt som säger att bolaget ska ta hand om Karoliska institutets vattenanläggningar.

- Det krävdes fyra års bearbetning för att vi skulle få det, säger Lars Wiklund.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons