Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor order till ABB

Annons

ABB Transformers i Ludvika fortsätter att ta order trots att orderboken är välfylld efter framgångarna i Indien. Tre stora 400 kilovoltstransformatorer ingår i det nya kontraktet.

Beställningen omfattar två stycken 750 megavoltampere (MVA) 420 kilovolts autotransformatorer till Svenska Kraftnät för Långbjörns kopplingstation vid Ångermanälven.

Pjäser av denna storlek värderar Svenska Kraftnät till cirka 15 miljoner kronor styck.

- Transformatorerna liknar i stort den vi nyligen levererade till Järpströmmen och kommer att vara i produktion efter varandra under andra halvåret 2006, säger ABBs informationschef Christine Gunnarsson.

I kontraktet finns också en option på en liknande transformator fast med 500 MVAs effekt som skall levereras ytterligare ett år senare till Hjälta.

Svenska Kraftnät har nyligen lagt fram en långsiktig plan på förnyelse av två 400 kilovoltsstationer per år. Varje station med utbyte av transformatorer och till frånskiljande brytare är kostnadsberäknad till mellan 75 och 100 miljoner kronor. Efter Långbjörn och Hjälta står Horred, Strömma och Storfinnforsen på tur i förnyelsen av det svenska 400 kilovoltsnätet. Ytterligare sex stationer ska moderniseras längre fram.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons