Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor flyttkarusell för Faluns äldre

Annons

Förra året kostade äldre- och handikappomsorgen 30 miljoner kronor mer än socialnämnden hade pengar till. I år ser den ut att kosta 40 miljoner mer än budgeterat. Så här kan det bara inte fortgå år efter år, anser äldreomsorgschefen Tommy Qvarfordth.

- Det här ökar förändringstrycket på oss, säger han.

Och stora förändringar är redan beslutade.

Sju av kommunens servicehus ska läggas ner. Demensvården, som i dag finns på 14 av servicehusen, ska koncentreras till sex servicehus. Antalet platser för dementa ökas från dagens nivå på 190 platser till 225. 275 platser blir därmed kvar till personer med stort omvårdnadsbehov.

Enligt socialnämndens beslut ska hela förändringen vara klar till sommaren år 2006. Det innebär en stor flyttkarusell av de gamla. Men mer exakt när förändringen av varje servicehus ska ske är det ingen som vet i dag.

- Vi är inte så långt i vår planering att vi kan säga något bestämt, säger Tommy Qvarfordth.

Det enda som är klart är att Björkhagen i Svärdsjö stängs i år och att omvandlingen av Herr-hagsgården till rent demensboende blir klar i vår.

Vad övrigt som ska ske parat med ovissheten om när förändringen ska göras har skapat oro bland de gamla och deras anhöriga.

Till viss del kommer omflyttningen att ske pö om pö. Det är alltid omsättning på lägenheterna av förklarliga skäl. Cirka 200 lägenheter per år brukar bli lediga. Finns de då i servicehus som ska vara kvar erbjuds de dem som man vill flytta på.

- Men vi måste i alla lägen ta hänsyn till om det är lämpligt att flytta en person, säger Tommy Qvarfordth.

Många anhöriga kommer säkerligen att anse en flytt olämplig och protestera.

- Men här måste vi förbehålla oss rätten att avgöra det själva, säger Tommy Qvarfordth

Enligt Tommy Qvarfordth finns det så många som 65 procent (cirka 500 personer) som inte behöver det serviceboende de har i dag.

De har bara uppemot 1,5 timmes omvårdnad per dygn.

- De borde klara av ett eget boende med hemtjänst i stället, säger han.

De som finns i de servicehus som ska avvecklas kan kanske bo kvar där. De övriga ska socialtjänsten försöka förmå att flytta till en annan passande bostad så att lägenheten kan gå till dem med demens eller högt omvårdnadsbehov.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons