Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor fiskdöd i Andån

Annons

Miljöhot i Rättvik Del tre

Teorin är att kalk från kalbruket i Kärvsåsen kommit ner i ån vid ett kraftigt skyfall och sedan orsakat en ph-höjning i ån, som därmed slagit ut hela fiskbeståndet.Proverna har analyserats i Karlstad. Miljöinspektör Kerstin Ölund- Green:

- Vi har fått svar på samtliga vattenprover, men de visar inget , så att vi kan säga att det här är det. Det man kan tro är att det varit en ytterligare ph-höjning i vattnet. Det i sig eller i kombination men något annat kan ha gjort att fisken har dött, säger Kerstin Ölund-Green.

Miljökontoret kunnat konstatera att fiskdöden inträffat ovanför och nedanför reningsverket i Gulleråsen. Teorin är att kalkdamm från kalkbruket kommit ut i den bäck som sedan rinner ner i ån. Andån har normalt ett högt ph-värde på cirka åtta.

- Kalk kan göra att det höjs ytterligare, säger hon.

Då det dessutom varit lite vatten i ån kan en ph-höjning ge den effekten. Enligt Kerstin Ölund -Green skulle exempelvis ph-värde tio innebära akut fiskdöd.

Men det ammonium som normalt finns i vattnet kan också under vissa speciella omständigheter, exempelvis högt ph-värde, ombildas till ammoniak.

Den döda fisk från ån som miljökontoret fått in har inte kunnat analyseras då den varit föruttnad. Ytterligare ett problem är att det gick flera dagar innan uppgifterna kom in om fiskdöden.

- Död fisk hittade man vid ån på torsdagen den 15 juli, vi fick veta det på måndagen den 19 juli. Då hade det redan funnits all tid för att det skulle gå ner i normalt ph-värde i ån, säger hon.

En viss möjlighet finns att fisk kan komma till ån från Bysjön eller från Oresjön. Ett annat alternativ är om fiskevårdsföreningen kan plantera in fisk med stöd från länsstyrelsen.

Miljökontorets kommer inte sätta in ytterligare åtgärder. De kommer inte heller att ta några prover på fisk från Oresjön för att kunna utesluta att fiskdöden har andra orsaker.

Något utsläpp av giftigt lakvatten från någon nedlagd soptipp i området tror miljöinspektören inte heller på:

- Det finns fisk i Bysjön, i utloppet från sjön finns det växtlighet, säger hon och anser att det utesluter ett utsläpp ovanför Bysjön.

Enligt henne syns också en markant skillnad i Andån, nedanför det ställe där bäcken från Kalkbruket runnit ut i ån.

GÖRAN PERSSON

Mer läsning

Annons