Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor fastighetsägare säljer allt i Dalarna

Annons

Det handlar om 50 000 kvadratmeter affärs- och kontorslokaler som byter ägare.

Fastigheterna det handlar om är Holmen och Yttre Åsen i Falun som tillsammans utgör den nyrustade och sammanslagna gallerian Solrosen. En bit längre bort efter Holmgatan finns fastigheten Köpmannen där McDonalds och Byxshopen ligger. På andra sidan ån ligger fastigheten Västra Falun och Egnellska huset precis vid Hälsingtorget.

I Borlänge säljs fyra välbekanta byggnader med tillhörande mark.

I affären ingår huset där Swedbank håller till, biblioteksbyggnaden, Systembolagethuset och fastigheten efter Häradsvägen som inrymmer färgaffären Spektrum och Miljönären.

Säljarna i Solrosen är Lars Jansson, Jan Telde och Lennart Bengtsson och sonen Anders.

Lars Jansson vill inte säga hur mycket Solrosen fick för fastigheterna. Han berättar däremot att Solrosen kommer att bli en mindre ägarna i köparbolaget Allokton.

Allokton har ungefär 100 del-ägare.

En av de större ägarna är 31-årige investeraren Bernhard van der Osten-Sacken. Allokton startades 2005 och har huvudkontoret i Stockholm.

Bolaget äger fastigheter i Sverige och Tyskland. I Sverige finns företaget representerat i 18 städer. Allokton har redan ett par fastigheter i Borlänge, en ligger vid Jussi Björlings torg.

Varför säljer Solrosen till Allokton?

- Vi har investerat närmare 90 miljoner kronor i omgörningen Falu centrum. Det är mycket kvar och då behövs kapital, det kan Allokton bidra med, säger Lars Jansson.

Allokton har lyssnat till Bengtsson, Telde och Jansson och hört deras planer för Falu centrum och den nye ägaren tänker fortsätta enligt deras idéer.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons