Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor efterfrågan på vindkraft

Annons

Nu har handeln med utsläppsrätterna hittills inte haft någon större effekt. Orsaken är att tilldelningen till industrin varit för generös.

Tanken med att privatpersoner skulle kunna köpa utsläppsrätter var att kompensera för sina koldioxidutsläpp. Samtidigt som man drar undan utsläppsrätter från företagen.

Svenska Naturskyddsföreningen säljer utsläppsrätter till privatpersoner för 350 kronor styck. Det motsvarar ett ton koldioxid.

- Många har köpt. Det finns en vilja att göra mer än politikerna. Förhoppningsvis leder det till att priset på utsläppsrätter stiger, säger Lillian Lundin, Naturskyddsföreningen i Dalarna.

- Tanken med utsläppsrätter är inte att köpa sig fri. Det viktigaste är att minska de egna utsläppen först. I sista hand köpa utsläppsrätter, säger hon.

Ett annat sätt är att köpa andelar i vindkraftverk.

- Du medverkar då till miljövänlig elproduktion samtidigt som du säkrar ditt elpris mot framtida höjningar, säger Jan Högberg i Dala Vindkraft ekonomiska förening.

Alla elkunder som är anslutna till det svenska elnätet och har Dala Kraft eller Borlänge Energi som elleverantör kan köpa andelar.

Dala Vindkraft ekonomiska förening sålde hösten 2006 andelar i sina två första vindkraftverk.

I dag står 3 000 intressenter i kö.

- Det finns en mycket stor efterfrågan på vindkraft nu, säger Jan Högberg.

Mer läsning

Annons