Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor databas om Estonia öppnar i september

Annons

Det mesta som sagts och skrivits om Estonia har samlats i en statlig databas som blir tillgänglig för allmänheten den 1 september.

- Det är både bra och dåligt. Det är bra att allt blir tillgängligt, men det finns stora brister i materialet som inte blir mindre för att allt samlas på ett ställe, säger Mikael Öun som överlevde katastrofen.

Regeringen avslog 2001 framställningarna om en ny haveriutredning med hänvisning till att det då inte framkommit något som omkullkastade Haverikommissionens slutsatser.

För att i någon mån mildra kritiken gav regeringen samtidigt Styrelsen för psykologiskt försvar (SPF) i uppdrag att samla allt Estoniamaterial och göra det tillgängligt för allmänheten.

Det arbetet är nu klart och den 1 september öppnar www.estoniasamlingen.se, en databas som nås via internet. Den innehåller cirka 50 000 sökbara dokument från myndigheter som Haverikommissionen, Sjöfartsverket och polisen. Brev från anhöriga och överlevande, videofilmer från Sjöfartsverkets dykningar, inspelningar från radiotrafiken under olycksnatten och intervjuer med inblandade.

En stor del av medias rapportering finns också i databasen, till exempel nyhetsbyrån TT:s material.

Den officiella minnesceremonin på tioårsdagen 28 september arrangeras vid Estoniamonumentet på Djurgården. (TT)

TT

Mer läsning

Annons