Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor brist på veterinärer

Annons

I våras var bristen på veterinärer akut inför semestrarna. I Borlänge löser distriktsveterinärerna situationen genom att turas om med korta semester- perioder.

På övriga håll har man tagit hjälp av mest norska, men också danska veterinärer. Det handlar om ungefär 25 vikarier som placerats ut över hela landet, där behovet är som störst. Ett par av cheferna på Jordbruksverkets avdelning för distriktsveterinärer har också sommararbetat på fältet. På sikt kommer fler veterinärer att utbildas.

Inger Eberhardsson, från Borlänge-distriktet, berättar att hon och de tre kollegorna inte tar ut någon lång semester i sträck. Alla har fått vara lediga men arbetspassen blir tuffa för den som är i tjänst. Ingers jourpass sträcker sig från fredagen, över helgen, till och med tisdag morgon. Först och främst tas akutfallen om hand, ofta gäller de djur inom jordbruket.

Så här års är det många kalvningar, ibland med komplikationer för ko eller kalv. Övrig tid ägnas åt mindre brådskande fall. Vissa dagar får de planerade sjukbesöken strykas på grund av de akuta.

- Man försöker planera en bra resrutt. Men när det är som idag, väldigt många akuta ärenden, då kan man få åka en sex, sju mil åt fel håll, berättar Inger Eberhardsson. De långa resvägarna kompenseras något av sommarens goda väglag, jämfört med utryckningar vintertid.

Länsveterinär Olle Rydell bekräftar att situationen är bättre än på många andra håll i landet. Det som kan ställa till problem är turistinvasionen under sommaren, många har husdjuren med sig. Falu Djursjukhus belastas därför mer än normalt.

Mats Reyier, lantbrukare med ett åttiotal kor, upplever att veterinärservicen har fungerat bra.

- Vi har inte haft så stort behov av hjälp i sommar. Vi har haft två eller tre fall, till exempel misstänkt juverinflammation. Det har kunnat lösas per telefon eller med provlämning, säger Mats Reyier.

KARIN PAULSSON

Mer läsning

Annons