Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor brist på läkare

Annons

Varken de som är i behov av läkarintyg till försäkringskassan eller av friskintyg till körkort eller liknande kan räkna med hjälp om besöket inte är motiverat av vårdhänseende. Inte heller de som vill få vårtor, födelsemärken eller liknande borttagna kan i dag räkna med att få tid hos läkare om det inte är medicinskt motiverat.

- Att skriva ut ett läkarintyg bara för att tillfredsställa arbetsgivaren eller försäkringskassan är ingen prioriterad primärvård, men visst kan jag förstå att många blir besvikna, säger vårdcentralens chef Karin Karlsson.

I dag finns läkare vid vårdcentalen under vardagar från klockan 8.00 till 17.00 och av de läkare som då tjänstgör finns alltid en jourläkare som tar hand om de mest brådskande fallen.

- Det går alltid att ringa vårdcentaralens nummer som är vidarekopplat när det är stängt här i Vansbro. Vid riktigt akuta fall som hjärtbesvär ska man ändå alltid vända sig till ambulans på 112, säger Karin.

Övrig tid hänvisas patienter till primärvårdsjouren i Mora eller vid akuta problem till lasarettets akutmottagning.

Karin önskar också att fler utnyttjade de alternativ som finns till besöken hos läkare.

- De som är i behov av receptförnyelse kan i dag sköta detta via internet och när det gäller barn går det alltid att rådgöra med sköterska vid barnavårdscentralen. Många av de som söker tid hos läkare kan också kontakta distriktssköterskemottagningen för en första konsultation. Även personalen vid apoteket har ett stort kunnande och det går också att rådgöra med sköterskorna vid mottagningen som inte alls har som enda uppgift att boka tider för läkarbesök, menar Karin Karlsson.

Även om det just nu ser tunt ut på läkarfronten så finns det en ljusning i sikte.

- Vi har nyligen anställt två kvinnliga läkare från Polen som just nu studerar svenska vid Fornby folkhögskola, berättar Karin.

Framåt midsommar räknar hon med att de ska kunna börja på deltid. Någon lösning på bemanningsproblemet inför sommaren innebär det ändå inte.

- Vi har begärt att få två stafettläkare över sommaren varav en på heltid och jag hoppas få ett besked under de närmaste dagarna.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons