Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor andel obehöriga lärare

Annons

Lärarförbundet och Lärarnas riksförbund kritiserar kommunerna för att allt oftare ge obehöriga lärare fast anställning, tvärtemot skollagens intentioner.

Förbunden har låtit Statistiska centralbyrån, SCB, undersöka hur många obehöriga lärare, det vill säga lärare som saknar examen från lärarhögskola, som finns i samtliga skolor i landet.

I Borlänges gymnasieskola, grundskola och förskola har 7,5 procent av de totalt 19 procent lärare som saknar behörighet fast anställning.

En siffra som är för hög enligt Lärarförbundets Klas Holmgren.

- Det finns klara belägg för att de viktigaste faktorerna för hur en elev klarar skolan är hur mycket resurser som finns och att läraren har den kompetens som krävs, säger han.

- Skollagen är tydlig och säger att kommunen ska eftersträva att anställa behöriga lärare i så stor utsträckning som möjligt.

I vissa ämnen är det dock svårt att få tag på behöriga lärare. Det gäller till exempel restaurang- och elprogrammet på gymnasiet.

- Det har hittills lösts på ett bra sätt genom visstidskontrakt som förlängs mot utbildningskrav där målsättningen är behörighet, säger Klas Holmgren.

Han tycker att kommunen borde satsa på utbildning som leder till behörighet även för övriga obehöriga lärare.

Orsaken till att alltfler obehöriga lärare anställs tror han dels beror på bristande ambition från kommunens sida, dels bristen på utbildade lärare som också vill jobba som lärare.

Marianne Nordlöf, barn- och skolnämndens ordförande, hade i går inte sett siffrorna från SCB och säger att man måste se vad som finns bakom siffrorna.

- Behöriga lärare anställs alltid i första hand. Formell kompetens är alltid väldigt viktig, säger hon.

- Jag har inte fått några signaler från rektorerna om att det skulle vara svårt att rekrytera behöriga lärare.

BIRGITTA WIBERG

Mer läsning

Annons