Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stoppar vildcamping

Annons

Camping kommer endast att tillåtas mot avgift på de enkla campingplatser som kommunen ställt i ordning längs älvsträckan.

Kommunstyrelsen har godkänt förslaget och så fort fullmäktige tagit beslut kan det träda i kraft, lagom till anstormningen av turister i midsommarveckan.

Under många år har speciellt de gamla timmeravläggen längs Österdalälven i Älvdalen blivt populära uppställningsplatser för husvagnar. Många har parkerat sina husvagnar på en plats och sedan har vagnen stått kvar där alldeles gratis hela sommaren.

Kommunen anser sig ha haft problem med nedskräpning längs dessa älvsträckor och sedan flera år har man arbetat med att skaffa arrendekontrakt med samtliga markägare längs älvsträckorna.

Nu är allt klart att "sättas i sjön". I varje fall för den södra delen av kommunen från Garberg till Gryvelnäs ovanför Åsen, en sträcka på mellan tre och fyra mil. Förbudet gäller från älven till den väg som går närmast och gäller båda sidor av älven.

Det generella campingförbudet ska träda i kraft vartefter campingplatserna från Idre och norrut blir klara, enligt beslutet i kommunstyrelsen.

Undantaget från det generella campingförbudet blir de 24 uppställningsplatser för husvagnar och de 12 enklare tältplatser som kommunen ställt i ordning.

För de turister som tidigare ställt upp sina husvagnar helt gratis innebär beslutet att de nu får numrerade uppställningsplatser för husvagnar och tältplatser. Slogbodar och mulltoaletter har ställts ut, eller kommer att placeras ut på de 34 campingplatserna.

En arrendator är utsedd för det södra området som ska städa, se till att det finns ved och annat som behövs. Och ta ut avgiften på 60 kronor per dygn eller 300 kronor per vecka för en husvagn.

De avgifter som kommer in ska betala arrendatorn.

Kommunstyrelsen hoppas nu att fullmäktige fattar beslutet den 20 juni och justerar denna paragraf omedelbart, så att avifter kan börja att tas ut från campare längs älven från och med midsommar.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons