Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stoppar renovering

Annons

- Vi är tveksamma och avvaktar utredningen. Vi har hittat mycket fukt- och rötskador och vill titta närmare på grunderna för att vara säkra, säger Lennart Eriksson, vd för Säterbostäder.

Projektet har kostnadsberäknats till 1,5 miljoner kronor för att renovera tak och för att bevara husen. Det är Säters kommuns Fastighets AB som står för 500000 kronor och länsstyrelsen med 500000 kronor plus bidrag i form av arbetskraft.

Det finns inget beslut om att stoppa renoveringen av Segebaden Berg-fastigheten men styrelsen för kommunens fastighetsbolag vill ha mer kunskap för att kunna gå vidare.

Men även om man beslutar att gå vidare med renoveringen krävs det mer yrkeskunnig personal för att klara arbetet. Projektet har hittills inriktat sig på arbete för praktikanter och lärlingar.

-Då krävs det mer pengar än vad vi har i dag. Därför har styrelsen beslutat att ge ytterligare 200000 kronor till projektet om länsstyrelsen bidrar med lika mycket, säger Lennart Eriksson.

Projektet drivs av Skanska och beräknas pågå i sex månader och är inriktat först och främst på taken för att sedan övergå till att rädda fasaderna. Inga arbeten inomhus är planerade.

Byggnaden uppfördes 1898 och inrymde Svenska Slöjdfabriken.

I 105 år drevs verksamheten i Segebadens Bergs fastigheter i Säter. Som mest arbetade 52 personer i företaget som kom att bli känt för sina kvalitetsprodukter, bland annat pulkor.

BERNDT NORBERG

Mer läsning

Annons