Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stoppa vallfärdandet till Dalarnas heliga Mekka

Annons

Genom diverse jippon och artistshower vid lönehelger försöker Kupolen dra till sig så mycket folk som möjligt. All denna reklamhysteri kan leda till ett shoppingmissbruk som i dag är ett starkt växande problem i vårt samhälle. Snatterier är en annan följdeffekt. Jag kan över huvud taget inte förstå när man som familj gör besöket på Kupolen till ett veckoligt familjenöje. Vilket fattigt liv!

Att lära sina barn att konsumtion är livets lycka är ett tragiskt misstag. I stället borde man ta med dem ut i skog och mark och lära dem att ta vara på allt som finns i naturen och som är helt gratis. Att trängas med en massa folk i en miljö fylld av baciller är verkligen inget nöje eller någon vila för själen.

Spelhall och massage är det senaste utbudet för att få folk att stanna ännu längre i Kupolen. Nästa utbud blir säkert hotell eller liknande så att folk kan handla ännu mer. Buss från Falun rakt in i Kupolen är redan ett faktum. Säkert kommer snart hela Dalarna att få samma möjlighet att vallfärda till Dalarnas heliga Mekka. En otrolig möjlighet, javisst! Men också ett högt pris.

Peter Hultqvist och kompani vill skapa ett Dalarnas Mekka dit folk kan åka och köpa sig lyckliga. Detta innebär en utarmning av resten av Dalarna som varje invånare utanför Borlänge borde resa sig upp emot innan det är för sent!

Dalarnas övriga orters småbutiker hotas av Kupolens jätteutbud och personalens söndagsledigheter är snart ett minne blott i bland annat Falun på grund av Kupolens långa öppettider. Peter Hultqvists planer på att få ett Ikea till Borlänge är ytterligare en aktion som måste stoppas för att skydda vårt Dalarna.

Den mannen bryr sig bara om Borlänge trots att han sitter på Dalabänken i riksdagen som representant för hela Dalarna. Ett Borlänge som går framåt i ilfart med en Kupol som tjänar multum har ett mycket högt pris för den övriga delen av vårt län. När ska man börja värdesätta den personliga servicen och kompetensen hos småföretagarna? Och hur ska de klara sig i konkurrensen mot alla dessa jätteföretag som är på väg?

Om det hade varit lite stake i Kupolens ledning hade man kunnat ha stängt på exempelvis allhelgonahelgen så att folk fick minnas sina avlidna anhöriga i frid. Nu var det öppet precis som vanligt och det bevisar bara hur lite Kupolen bryr sig. Det är bara pengar och så stor vinst som möjligt som gäller.

När ska man ifrån politik och ledningspositioner börja prioritera andra värden i vårt samhälle än pengar? När ska människor börja förstå vad som verkligen betyder någonting i livet? Och när ska man inse att de numera så omtalade klimathoten orsakas av vår ständigt konsumerande köp- och slängkultur? Detta är något som både Kupolen och gemene man borde ta sig en ordentlig funderare över! Som Thomas Di Leva säger i en artikel i senaste Kupé: "Eftersom vi lever i ett samhälle som styrs av konsumtion är vi hjärntvättade att fylla andliga tomrum med saker. Det är det som är farligt. När konsumtionen liknar knark." Jag undrar hur långt kapitalismen ska behöva ta oss innan vi vaknar upp och inser att livet är kort.

HANS ANDERSSON HANS ANDERSSON ÄR EGEN FÖRETAGARE MED STORT INTRESSE FÖR SAMHÄLLSFRÅGOR.

Mer läsning

Annons