Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Stoppa trakasserierna"

Annons

Föräldrar trakasserar ett homosexuellt föräldrapar utan att skolan gör något.

- Nu måste det bli slut på sådant här, säger vänsterns Bosse Réen och föreslår att kommunanställda får utbildning.

Bosse Réen har arbetat för RFSL sedan 70-talet och kämpat för att alla ska behandlas lika och ha samma rättigheter oavsett sexuell läggning.

- Och man tror att samhällets attityder har ändrats men det har det inte, säger han.

Han har nu stött på två fall där homosexuella blivit illa bemötta och behandlade av kommunanställda.

I det ena fallet handlade det om en förståndshandikappad pojke som en längre tid varit nedstämd och deprimerad. Till slut vågade han berätta för vårdpersonalen om sina känslor. Han var homosexuell och undrade om någon visste var han kunde träffa andra homosexuella människor i Falun.

- Och personalen reagerade med avståndstagande och visade sin egen rädsla. Jag blir så ledsen och illa berörd och speciellt när det är en förståndshandikappad som utsätts på det här viset. Vårdtagare måste också ha rätt att bejaka sina känslor, säger Bosse Reén.

Det andra fallet rör ett homosexuellt föräldrapar med ett registrerat partnerskap. Deras barn går på en av Faluns mellanstadieskolor och paret har utsatts för rena trakasserierna av andra föräldrar med barn i samma skola.

- Paret har försökt att få en diskussion med skolan om saken då de är rädda att deras barn också ska utsättas för trakasserier. Men några ur skolpersonalen har i stället reagerat med tystnad eller direkt avståndstagande. Så här får det bara inte gå till, säger Bosse Réen.

Han tror att ett av skälen till personalens reaktioner är att de vet för lite om homo- bi- och transsexuella människor, så kallade HBT-människor.

- Tydligen behövs det någon slags information eller utbildning om de här sakerna för kommunens personal inom vård, omsorg och skola, säger han.

Han föreslår därför tillsammans med partikamraten Inger Nyqvist i en motion till kommunfullmäktige att kommunen ordnar den saken. De två vill också att det ska bli stadigt återkommande utbildningsinsatser.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons