Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Stoppa stanken från Stockholm

Annons

Några hundra meter från Mossvägen i Garpenberg kommer varje dag stora lastbilar med rötslam. Med hjälp av en pistmaskin läggs slammet ut på gruvtippen. Allt för att minska på utlakningen samt att förhindra att damm sprids från tippen.

- Vi har varit på information om projektet, berättar Gunhild Johansson. Den var bra, men vad man inte sade något om var den lukt som vi skulle drabbas av när tippningen kom igång. När temperaturen framåt våren befarar vi att lukten blir värre.

- Nu börjar det närma sig våren. Då viill vi kunna vistas ute utan att känna lukten av rutten kål i våra näsor. Runt omkring våra fastigheter finns vattentäkter. Nu är vi oroliga över att dessa ska förstöras av slammet, säger Gunhild Johansson.

Bygg- och miljöchefen Hans Andersson berättar att slammet är noga undersökt och att det inte är farligt.

- Men att slammet skulle börjat lukta när det väl tippats på platsen hade vi inte räknat med.

Hans Andersson, som de senaste dagarna tagit emot flera samtal från förundrade garpenbergsbor, beslutade under onsdagseftermiddagen att åka till Garpenberg för undersöka om klagomålen är berättigade.

- Visst luktar det, säger Hans Andersson som ska kontakta länsstyrelsen och där berätta om problemen.

- De som arbetar med slammet kanske måste tänk på att undvika bearbetning vid vissa speciella väderförhållanden. Men det är en sak som vi ska undersöka. Jag har full förståelse för att Garpenbergsborna är oroliga. Nu börjar det närma sig våren och då vill man vara ute i sina trädgårdar utan att känna en obehaglig lukt.

BERNT NILSSON

Mer läsning

Annons