Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stoppa Smedsbomasten!

Annons

Vi vill uttala vårt fulla stöd till de bybor i Smedsbo som i sin kamp mot bygget av en 3G-mast i sitt närområde har blockerat byggarbetsplatsen.

Vi anser att lokalbefolkningens önskan om en miljö fri från strålning och dess möjlighet till inflytande över sitt lokalsamhälle och sina liv måste gå före vinstintresse.

Det sista ordet för att tillåta ett bygge av den här typen måste komma från dem som bor i området. Därmed anser vi att blockaden är, om än inte laglig så väl moraliskt befogad.

Att med ordningsmaktens våldsmonopol bryta blockaden skulle vara förkastligt och på inga sätt lösa den rådande konflikten.

Det skulle bara visa på hur staten väljer att skydda sina egna och företagens intresse före sina medborgares hälsa och medbestämmande.

Vi kräver att Falu kommun upphäver byggnadstillståndet för masten, samt att lokalbefolkningens rätt till delaktighet i de beslut som rör samhället accepteras.

Den här typen av övergrepp sker över hela världen, inte bara i Smedsbo. Det sker vid Sveaskogs avverkningar i Norrbotten och då amerikanska elbolag bygger kraftverksdammar på Mexikos landsbyggd.

Det motstånd som vi ser resa sig såväl i Guatemala och Mexiko som i Sverige är del av samma kamp. En kamp som måste fortsätta tills vi har fått den rätten.

NÅGRA FALUBOR

Mer läsning

Annons