Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Stoppa skitbönderna"

Annons

Marit fick veta att Siljan Chark funnits i tio år och har 216 dalabönder som aktieägare tillsammans med 19 anställda.

Siljan Charks Jan Hellström menade att böndernas roll som aktieägare borgar för att de också har välskötta djurhållningar.

- Vågar ni stänga av någon som inte uppfyller era krav, undrade Marit ?

- Ja, svarade Hellström och tillade att det redan tillämpats i något fall.

Han fortsatte berätta om det nya slakteri som inom kort påbörjas i Ickholmen, ett bygge för 40 miljoner kronor som tillkommer för att det ska bli möjligt att slakta gris i Dalarna.

I nuläget skickas grisarna till slakt i Uppsala och även om de återkommer märkta som dalagrisar känns det inte riktigt rätt, förklarade Hellström.

En utveckling som leder till att levande djur inte fraktas långa sträckor prisade Marit som även ville veta vilka kontroller och krav Siljan Chark har på bönderna.

- De ska tåla en kontroll när som helst och det har alla accepterat. Vi är inte oroliga för att gå på pumpen, deklarerade Hellström som kontrade med att Siljan Chark förgäves sökt få bidrag till slakteribygget.

- Inte underligt förklarade Marit Paulsen.

-EU klassar nämligen grisar och kycklingar som förädlat spannmål och då ligger inte ett gris-slakteri högt i kurs, även om där även ska hanteras nöt och lamm.

Sedan vandrade mattanten Paulsen runt bland korvar och djurkroppar i charkfabriken och föreföll helt tillfreds med produktionsmetoderna här.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons