Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Stoppa sabotagen"

Annons

Hans upprördhet framkom vid lördagens årsstämma för Jägarförbundet Dalarna i Moraparken. Han kunde inte tänka sig att någon medlem i förbundet kunde komma på ett sådant tilltag. Ändå ansåg han det var angeläget att framföra ett fördömande.

- Dessutom får inte informella möten ta beslut som inte är förankrade på regelmässigt sätt, fortsatte Owe Wiktorin i sitt tal på årsstämman med tanke på den senaste tidens händelser kring vargdebatten i länet.

Han krävde även att de jägare som sysselsätts med eftersökning av trafikskadat vilt ska få en skälig ersättning som täcker kilometerkostnaden för egen bil. I dag utförs den tjänsten ideellt från jägarhåll.

Annars hade Owe Wiktorin en historisk inledning i sitt anförande där han påminde om Jägareförbundets tradition att upprätthålla en god viltvård. I övrigt koncentrerades hans anförande på fem frågor.

För det första pekade han på förbundets ambitioner att verkligen uppnå en rättvis balans i behovet av älgjakt i kombination på de skador älgar åsamkar i skogshanteringen. Förbundet tittar på frågan, bland annat tillsammans med LRF och naturvårdsverket. I dagsläget finns enligt Wiktorin tecken på att skadorna i skogsbruket överdrivs.

Han konstaterade också att det aviserade förbudet mot blyammunition i hagel, från 2006, och kula, från 2008, är olyckligt.

- Det behövs en ny utredning. I dagsläget finns inget etiskt försvarbart alternativ till bly ifall ambitionen att hålla älg och rådjurstam i skick ska bibehållas.

Den tredje prioriterade frågan är den växande expansionen av vildsvin, som måste åtgärdas.

För det fjärde efterlyste Owe Wiktorin utredningar för att säkerställa ripjakten i fjällområden samt se över dubbelregistrering av älgjakten i norra Sverige där privat jakt riskerar att kollidera med jaktlagens intressen.

Sist men inte minst närde Owe Wiktorin förhoppningar på en heltäckande acceptans angående hanteringen av rovdjur.

- Den saknar en folklig acceptans.

Enligt Owe Wiktorin är delar av rovdjursstammen koncentrerad till en tredjedel av Sveriges yta, bland annat Dalarna, där livsstilen påverkas för många i landsbygden.

Owe Wiktorin anser att rovdjursstammen måste anpassas så att det finns maximalt 150 vargar och 1 000 lodjur fördelade över hela landet.

Intresset för stämman i Mora var stort. 120 personer var närvarande och 28 av länets 30 kretsar representerade. Endast Transtrands och Säfsens kretsar saknades.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons