Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Stoppa öltälten"

Annons

Kristdemokraterna, vänstern och miljöpartiet har enats om ett alternativ till riktlinjer för serveringstillstånd och alkohol- och drogpolitiskt program.

De anser att det i dag tas allt för stor hänsyn till de näringslivspolitiska intressena, och menar att det istället ska vara de alkoholpolitiska övervägandena som ska väga tyngst, som det står i lagen.

- Vi vill inte heller att kommunstyrelsen ska få avgöra frågor om serveringstillstånd om det är oenighet mellan socialnämnden och näringslivs- och planutskottet.

Partierna vill ha en betydligt mer restriktiv inriktning av politiken än i det förslag som kommunstyrelsen tidigare ställt sig bakom.

Bland annat vill de tre partierna helt sätta stopp för öltält i centrum, stoppa tillfälliga prissänkningar på alkohol och att krogar inte ska vara öppna efter klockan 01.00, annat än i undantagsfall.

De menar att alkoholen är en stor fråga i Borlänge och årligen kostar kommunen 700 miljoner kronor.

- I dag är det öppet till klockan två nästan överallt. Jag har hittat en krog i Borlänge som stänger ett, säger Hori Lotfollahi (v).

När det gäller öltält vid festivaler och andra arrangemang menar hon, Nils Gossas (mp) och Lars Gillsberg (kd) att de inte hör hemma i centrum över huvudtaget.

- Det finns redan så många uteserveringar, vi har så det räcker.

De tre anser att deras skärpningar av politiken inte löser de alkoholproblem som finns, men menar ändå att det kan bidra till att begränsa tillgängligheten, minska problemen och ge tydliga signaler.

Att stoppa folkölsförsäljningen i kommunen vid vissa helger och förhandla om restriktivitet i kårhuset är annat de för fram, inför kvällens sammanträde.

Liksom att alkohol inte ska förekomma på anläggningar som Romme Alpin och golfbanan.

Hori Lotfollahi konstaterar att det inte är enkelt att nå framgång.

- Det handlar om alkoholkulturen. Attityden blir mer och mer åt fel håll.

Samtidigt som den alkohol svenskar får ta hem ökar växer en svart marknad fram och grannländerna sänker priserna. Motvind.

- Men vi måste göra vad vi kan. Annars har man gett upp som politiker, säger Nils Gossas.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons