Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stoppa olaglig äggproduktion

Annons

1988 beslutade riksdagen att alla gamla bursystem för värphöns skulle avskaffas. Sedan 1999 är det uttryckligen förbjudet att hålla hönor i oinredda burar i Sverige. Ändå sätter sig många äggproducerande företag på tvären och vägrar än i dag, att göra den omställning som lagen kräver. Totalt rör det sig om cirka 800 000 hönor som sitter i förbjudna burar i Sverige.

De företag som håller fast vid de olagliga burarna har genom sitt agerande visat att de fullständigt struntar i såväl lagen som hönornas behov. De är endast intresserade av en sak: att producera ägg till lägsta möjliga kostnad för att göra sig en god profit.

Forskningen om hönors beteende har länge visat att miljön i de gamla burarna är mycket torftig och stimulansfattig. Hönorna saknar tillräcklig yta att röra sig på och kan inte utöva sina mest grundläggande naturliga beteenden. De trängs i hela sitt liv med andra hönor på en yta som knappt är större än ett A4-sida för varje höna. Hönornas fötter deformeras av burunderlaget. Stressen provocerar fram agg-ressiv hackning och sjukdomar som äggledarinflammationer och fettlever: Även bölder och bensvaghet är vanliga åkommor hos hönorna.

I december i fjol anmälde Jordbruksverket 27 svenska äggproducenter till åklagaren för deras vägran att följa lagen. De ville inte ens satsa på de nya "inredda" burar som är tillåtna i Sverige, efter en lagändring 1997. Vi inom förbundet Djurens rätt fördömer dock även dessa burar som otillräckliga för hönorna. Bristen på rörelseyta gör att flera naturliga beteenden inte kan utföras och hönorna tvingas fortfarande att leva tätt inpå varandra.

Inget företag som håller höns i burar bör tillåtas fortsätta med detta utan skarpt motstånd. Här kan vi alla hjälpa till: För det första bör alla konsumenter omedelbart välja bort burägg. Man ska dock inte låta sig luras av bedrägliga märkningar på förpackningarna. Saknas tydliga uppgifter på förpackningen om hur hönsen har det, eller om ägg en säljs i lösvikt utan information, handlar det i regel om ägg från höns i bur. Ett annat faktum är att hälften av alla kycklingar inom äggindustrin, de av hankön, mals ned levande efter kläckningen eftersom de inte kan lägga ägg och därför är "olönsamma". Hur kan dessa grymheter få fortgå?

Vill man vara helt säker på att inga fåglar kommer till skada, bör man välja att inte alls köpa ägg. För det andra bör de butikskedjor som fortfarande säljer burägg omedelbart sluta stödja denna olagliga verksamhet. Hemköp- butikerna till exempel har redan stoppat alla försäljning av burägg. När har alla butikskedjor kastat ut buräggen?

Lars Gropman,

kontaktombud för Djurens rätt

Mer läsning

Annons