Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Stoppa fuktanläggningarna"

Annons

Fuktanläggningarna vid butikernas frukt- och grönsaksavdelningar bör stängas av tills vidare.

Den maningen gick organisationen Svensk Handel ut med på måndagen.

Butiker i Ludvika och Grängesberg behöver dock inte bry sig om uppmaningen. En rundringning ger besked om att de större butikerna i området inte har sådana anläggningar.

- Vi har fått förslag på att skaffa såna där men inte tyckt att det behövs. Kostnadsmässigt drar det i väg en hel del om man ska ha en anläggning, säger Kenneth Melander som är delägare i Matmagasinet.

Magnus Andersson ansvarar för frukt- och gröntdelen vid Konsum på Ludvika Gård:

- Jag har varit ansvarig för detta i två år och vi har inte tyckt att det varit nödvändigt med en sådan anläggning, säger han.

Leif Henriksson, chef för Konsum i Grängesberg, uppger att en fuktanläggning skaffades i samband med att diskarna på frukt och grönt byttes för cirka 15 år sedan.

- Men jag tror att en vattenledning gick av och anläggningen har aldrig fungerat. Det har inte blivit av att reparera den.

Sven-Eric Jernemyr som driver ICA Matmäster har inte heller någon fuktanläggning och har aldrig umgåtts med planer på att skaffa en.

- Det har aldrig varit aktuellt, inte ens när vi senast byggde om butiken. Har man bara ordentligt med personal så går det att ha en fräsch frukt- och grönsaksavdelning ändå.

Ingen av de handlare NLT talat med har fått frågor från kunderna eller hört några kommentarer över huvud taget. Detta trots att det i förra veckan gick ut "rikslarm" om att brister i en fuktanläggning hos en affär i Umeå troligen ligger bakom minst tre fall av legionärssjukan.

En av de drabbade avled och även om mannen var sjuk i cancer så utesluts det inte att den direkta dödsorsaken var legionärssjukan.

- Vi trodde att det skulle komma frågor från kunderna men det har det inte gjort, konstaterar Sven-Eric Jernemyr.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons