Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stoppa centrumförslaget

Annons

Konsumenter, fastighets- och butiksägare, boende samt besökare i centrum, alla blir berörda om planerna genomförs. Med fog kan man säga att förutsättningarna för centrumhandeln försämras.

I likhet med flera andra kommuner planeras ett resecentrum. Skillnaden är bara att hos oss blir det en halvmesyr. Anledningen är att utöver Resecentrum ska Knutpunkten byggas och det utgör en splittring av Resecentrum. Knutpunkten ska lokaliseras mellan parkeringshuset och Korsnäsvägen. Förutom att det blir ett fult inslag i stadsbilden medför tillkomsten av Knutpunkten ett betydligt mindre antal centralt belägna parkeringsplatser. I centrum behövs flera parkeringsplatser, inte färre.

Korsnäsvägen ska, enligt förslaget, avsmalnas till en fil i vardera riktningen, vilket kommer att medföra att trafikflödet i city, intill parkeringsplatsen vid Holmtorget, försämras.

Systembolagets lastintag planeras att flyttas till och direkt anslutas till bostads- och affärshuset Trekanten vid Trotzgatan. Det innebär sannolikt att långtradare kommer att parkera utanför huset Trekanten för att invänta sin tur för lossning av lasten inne i parkeringshuset. En tillbyggnad måste göras på huset Trekanten, vilket inte blir en vacker skapelse.

Flertalet Falubor har nog inte uppmärksammat vilka planer som den politiska majoriteten (s, c, mp) har för centrala Falun.

Om vi vill ha ett väl fungerande centrum för besökare, trafikanter, affärsidkare med flera måste nuvarande förslag omarbetas. Inte minst ur miljösynpunkt. Om man dessutom ser det hela ur ekonomisk synpunkt, allt ska betalas, borde nuvarande förslag stoppas.

Falubor! Engagera er i den pågående fysiska planeringen, den omfattar allt vad du som besökare möter i centrum. Jag kan försäkra att det är intressant att vara med och planera morgondagens Falun. Om åsikter byts mot varandra blir förutsättningarna bättre för ett lyckat resultat. Ta kontakt med den kommunpolitiker Du känner förtroende för och diskutera framtidsfrågorna.

ULF ELGEMYR

Mer läsning

Annons