Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stopp för radiomast

Annons

- Vi är tveksamma, säger byggnadsnämndens ordförande Aarno Magnusson, och hänvisar till radiomasten som redan finns på Hallberget i Siljansnäs.

- De vill väl få bättre täckning.

Magnusson vet att det finns kommuner över hela landet som ställer sig tveksamma till alla dessa master. Det finns även kommuner med egen mastpolicy.

Kanske det är dags för en mastpolicy för Leksand?

- Det kan man tycka, men det är i så fall kommunstyrelsen som får driva den frågan. Det blir spännande att se hur framtiden utvecklar sig.

Personligen är Aarno Magnusson tveksam till alla master som sätts upp. Inte bara för att de många gånger stör landskapsbilden och bryter mot kulturmiljön. Det värsta är ändå strålningsproblematiken, menar han.

- Vi vet för lite om strålningsrisken, men det är ju inte riktigt mitt bord.

Det är inte första gången som nämnden beslutar om avslag när det gäller uppförande av radiomaster, medger Magnusson.

Byggnadsnämndens avslag brukar inte sällan överklagas till länsstyrelsen som i sin tur kräver yttrande från kommunen. Till slut brukar ändå radiomasterna resas.

- Det är väldigt svårt, säger Aarno Magnusson. På det här viset markerar vi i alla fall.

Någon gång kan det i alla fall hända att länsstyrelsen tar hänsyn till byggnadsnämndens beslut.

Byggnadsnämnden reagerar även på byggandet av teknikbodar i plåt. Även dessa är tveksamma inslag i landskapsbild och kulturlandskap. Nämnden förordar därför att planerade teknikbodar i Backbyn och Gärde kläs i trä.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons