Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stopp för motorbanan

Annons

Både kommunstyrelsen och miljö- och byggnadsnämnden har godkänt en planändring för området som enligt den ursprungliga planen var avsedd för en grovavfallstipp. Men länsstyrelsen sade alltså nej till att upphäva strandskyddet för bäcken, något som miljö- och byggnadsförvaltningen nu har för avsikt att överklaga.

För att ett överklagande ska gå genom måste förvaltningen kunna uppvisa särskilda skäl.

Miljöchefen Lotta Olsson framhåller att Flatbäckens stränder inte på något sätt kommer att påverkas av att motorbanan utvidgas.

- Som närmast kommer en del av banan att ligga omkring 20 meter från bäcken, säger hon.

Enligt lag är alla stränder inom 100 meter från vattendrag skyddade. Frågan är sedan vad som ska definieras som ett vattendrag.

- Vi är överens om att Flatbäcken är ett vattendrag, men vi anser att det finns skäl att i det här fallet upphäva strandskyddet, säger Lotta Olsson, som är kritisk till hur lagen utformats.

- Den går inte att tillämpa. Det är helt rätt att skydda stränderna, men att alla vattendrag omfattas är inte rätt. Nu kan man ju knappast ens göra en utbyggnad av en altan, utan att strandskyddet berörs, säger hon.

Det är inte enbart Lotta Olsson som är kritisk till lagstiftningen, som av många anses missgynna utvecklingen på landsbygden. Röster har höjts över hela landet för att få en ändring till stånd.

Mockfjärds motorklubb har under flera år planerat för bygget av motocrossbanan. Spegeldammsstiftelsen i Mockfjärd finns bland dem som är positiva till planerna och lämnade för ett par år sedan ett bidrag på 175000 kronor till klubben för att bygget skulle kunna genomföras.

GÖRAN FAGERLUND

Mer läsning

Annons