Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stopp för motocross?

Annons

Lars Blomkvist, Anders Blom-qvist och Gun-Britt Skoglund som äger marken menar att det är direkt olämpligt att ha en motocrossbana i direkt anslutning till djurhållning och hänvisar till kommunens skyldighet att undanröja störningar som kan medföra olägenheter för omgivningen.

De förbehåller sig därför rätten att yrka ersättning för de skador som lantbruket kan drabbas av.

De menar att kommunens erbjudande om markbyte är orealistiskt, eftersom avståndet till den erbjudna marken är tre kilometer och att flytt av djuren mellan områdena under betesperioden inte är genomförbar. Djuren kan inte själva gå sträckan, utan skulle behöva motortransport genom stora delar av Mockfjärd. De framhåller också att det saknas tillgång till vatten på den erbjudna marken. Den brukas för övrigt redan av Lars Blomkvist, som alltså inte skulle tillföras någon ny mark genom ett byte.

Han befarar att han måste starkt minska eller eventuellt upphöra med djurhållningen om motocrossbanan blir verklighet.

Markägarna framhåller också att det finns krav om att djuren måste kunna uppsöka en plats med lägre ljudnivå än 65 decibel.

Som tidningen tidigare berättat vill Mockfjärds motorklubb anlägga en motocrossbana på platsen och kommunen har försökt tillmötesgå klubben, vars anhängare hänvisat till förhållandena i exempelvis Tibro, där korna uppgetts vara så förtjusta i att titta på motocross, att det varit hart när omöjligt att slita dem från åskådarplats.

Men markägarna ifrågasätter om klubben verkligen har bildats och om den rent formellt finns.

I ett annat brev, ställt till kommunstyrelsen, framhåller de synpunkten att det finns bättre ställen att bygga en motocrossbana på och föreslår en samlokalisering med crosscartbanan i Gräv i Gagnef.

Lars Blomkvist håller ett 30-tal kor i anslutning till området i Mockfjärd.

GÖRAN FAGERLUND

Mer läsning

Annons