Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stopp för blyförbud glädjer jägare

Annons

Vid årsskiftet skulle ett totalförbud mot bly i ammunition ha trätt i kraft. Men nu har regeringen bestämt att det inte ska genomföras. Bly är en tungmetall som är giftig för allt levande i naturen. Fortfarande finns det flera områden där bly kommer ut i miljön, däribland jakt och fiske. Naturvårdsverket har tillsammans med Kemikalieinspektionen kommit fram till att det inte finns någon anledning att förbjuda bly i ammunition vid vanlig jakt. Däremot är det fortfarande förbjudet att använda vid våtmarker eller över öppet vatten. Och den som äger en skjutbana eller ett skjutfält ansvarar för att människors hälsa inte skadas av metallen.

Bertil Bäckström kan förstå att det är viktigt att på sikt få bort bly från markerna, men menar att det inte finns något bättre alternativ för tillfället.

- Som det ser ut idag kan man bara se negativa effekter på miljön när fåglarna äter bly från botten eller vid skjutbanor. Ett totalförbud på bly skulle dessutom innebära att de flesta jägare måste skaffa nya vapen. Sedan har bly vissa egenskaper som gör det absolut bäst när det gäller effektivitet. Så jag tycker att det var ett riktigt beslut, säger han.

Svenska naturskyddsföreningen i Dalarna är emot all form av bly i naturen. Samtidigt är just den här frågan inte någonting de kommer att ta strid för.

- Bly är giftigt och vi skulle önska att det försvann helt. Men man måste se hur mycket jakt med bly skadar miljön jämfört med andra saker, säger Jarl Hammarqvist som sitter i länsförbundets styrelse.

Mer läsning

Annons