Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stopp för bisysslor

Annons

Vid årsskiftet i fjol skärptes lagen för bisysslor. I dag är det förbjudet att som offentlig tjänsteman ha bisysslor som på något sätt kan påverka förtroendet för den enskilde tjänstemannen eller myndigheten.

Komrev har granskat Rättviks kommuns kontroll av de anställdas bisysslor. Revisionsbolaget konstaterar i en rapport till kommunstyrelsen att kommunen aldrig tidigare undersökt vilka bisysslor personalen har. Komrev konstaterar också att bisysslor existerar, men att det är oklart om bisysslorna kan betraktas som olagliga eller inte.

- Det förekommer att bisysslor godkänns. Det är den berörda nämndens ansvar. Det som är viktigt är att allmänheten har förtroende för kommunen. Därför får det exempelvis inte förekomma att en kommunal ekonomichef sitter med i en banks ledning eller att en bygginspektör har eget konsultbolag vid sidan av det ordinarie jobbet. Vi måste hålla rent, så att vi upprätthåller invånarnas förtroende, säger Johnny Jones.

Enligt reglerna kan en offentligt anställd ha en bisyssla som är av rent privat eller ideell karaktär. Exempelvis styrelseledamot i en idrottsförening.

En olämplig bisyssla kan vara en ren anställning vid sidan av den ordinarie, olika typer av uppdrag från någon annan än huvudarbetsgivaren, verksamhet vid sidan om anställningen eller förvaltning av egen förmögenhet som betyder att den anställde är engagerad i företag eller branscher.

Kommunen kan kontrollera om en anställd har varit eller är delägare i företag via Patent- och registreringsverket, PRV. Med den kunskapen kan kommunens ekonomer exempelvis kontrollera om någon anställd gjort affärer med sig själv.

Ekonomiavdelningen i Rättviks kommun känner inte till några aktuella misstankar om skadliga bisysslor bland personalen.

- Det enda fall jag känner till är ett ärende för många år sedan på den kommunala byggsidan. En tjänsteman hade en branschfirma vid sidan om. Bara det förhållandet var klart olämpligt eftersom han kunde komma i konflikt med sig själv som tjänsteman och kundrepresentant, säger ekonomichef Sven Kanth.

Komrev föreslår att kommunledningen utarbetar rutiner för att informera personalen om lagen, utarbetar rutiner för hur personalen rapporterar eventuella bisysslor och upprättar en handlingsplan för hur kommunen ska agera när en bisyssla bedöms vara skadlig eller olämplig.

- Vi ställer oss bakom det, säger Johnny Jones.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons