Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stolt 50-åring med framtidstro

Annons

På onsdag är det exakt 50 år sedan Visir-biografen invigdes. Även 25 januari 1956 inföll på samma veckodag. Det är klart det ska firas. Dubbla biljetter för en hundring. Så lyder jubileumserbjudandet.

- Det här är vår gåva till bygden, säger Anders Tull i jubileumskommittén.

Byggnadsföreningen Svea bedrev bioverksamhet i Sveasalen alltsedan 1917.

- Tanken fanns länge om ytterligare en biograf, säger Anders Tull, som även förmedlar att det är IOGT-NTO som äger Byggnadsföreningen Svea.

Det framkommer att bioverksamheten gått i vågor genom tiderna. Tv:s tillkomst på 1950-talet slog givetvis hårt mot bioverksamheten. Sedan kom videon och dvd:n. Ändå tror Anders Tull och de andra i kommittén på en framtid för bion. Digitalfilm är på gång inom en snar framtid för Visir-folket.

Ändå kan konstateras att förra året var en besvikelse. Antalet biobesökare i landet minskade med hela 20 procent. Med digitalfilm finns möjligheten att visa annat än bio som exempelvis live- konserter och annat. Lite av räddningen för biograferna?

- Vi får ett ben till att stå på, analyserar Anders Tull.

Visir är Leksandsmål och betyder Vi ser. Den som vann namntävlingen när det begav sig var Ivar Britts.

50-årsjubileet fortsätter sedan i nästa månad då utställningen "Visir - ett hus för bio" öppnar i kulturhuset (10/2-11/3).

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons