Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stolpskott, LIF!

Annons

Hur kan det komma sig att ordet återtåg används för att beteckna en positiv framåtrörelse när det betyder tvärtom?

LIF har slarvigt använt det för sin återkomst till elitserien. Ishockeylaget har till och med fått kända personer att posera på bild vid ordet återtåg. Till och med journalister på FK och DD går i den etymologiska fällan och beskriver LIF:s vinster som ett återtåg.

Och i torsdagens FK debatt använder Carl Ström, regionchef för svenskt näringsliv, ordet återtåg på ett synnerligen slarvigt sätt. Han säger att Sverige ska ta tillbaka tätpositionen inom tio år som ett ledande och konkurrenskraftigt land. Ett projekt som svenskt näringsliv kallar för "Lyftet". Detta får Ström till ett återtåg? Dessutom använder han ordet två gånger.

Vad Ström, LIF och andra menar är förstås en återkomst. Därför att återtåg står nämligen för reträtt, flykt, dra sig tillbaka och så vidare. Jag vill upplysa om att det finns ordböcker och etymologiska skrifter som bör finnas på var mans skrivbord. I annat fall en god och trevlig present som man kan önska sig så vi förhoppningsvis får en återkomst till riktigheten.

MATS LINDSTRÖM

Mer läsning

Annons