Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stolphärbren i Almo rustas

Annons

Länsstyrelsen är beredd att avsätta pengar till restaureringen och fastighetsägarna får betala för materialet.

Det rör sig om nio stolphärbren i två klungor om fyra och fem härbren vid ett par av de gamla bytorgen. Gamla genuina byggnader som ger en fin bild av Almo by som av före detta kommunalrådet Bertil Daniels vid ett tillfälle blev kallad härbresbyn.

Sven Oskarssson har minnen från tiden då härbrena brukades. Där förvarades maten och spannmålen. Nu tycker han och de övriga sex ägarna att det är hög tid att något görs. Tidens tand sätter sina spår. Inte minst regn och fukt tär hårt på de gamla byggnaderna och dessutom skulle det behövas städas både under och runtom.

- Jag anser att de ska k-märkas eller byggnadsminnesförklaras. Allt för att rädda byggnad-

erna för framtiden.

Kommunantikvarie Roland Andersson håller med. Byggnaderna är unika och har ett kulturhistoriskt intresse.

- I och för sig finns det många härbren i byn, men stolphärbren i två klungor på det här viset är i dag unikt. Roland Andersson menar att det är på sin plats att åtminstone ett par härbresklungor bevaras för framtiden.

Det finns redan många byggnadsminnen i Leksand. Roland Andersson nämner Hildasholm, Fräsgården, Holen i Tällberg och Kaptenshuset i Tibble. Han är positiv till en upprustning av byggnaderna i Almo. Det skulle inte minst höja Leksand ytterligare som kulturort.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons