Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stölderna på systemet ökar

Annons

- Det verkar som om folk då plötsligt kommer på att man kan stjäla även från Systembolaget, säger Margot Herrdin.

Stölderna är vanligast i festivaltider och kring storhelger. Under folkmusikfestivalen i Falun skedde ett antal incidenter där personer försökte stjäla sprit från butiken. Snatteriet går i vågor och följer försäljningen. Varje månad tar personalen i Falun i snitt mellan fem och sex tjuvar på bar gärning i butiken. Spritdryckerna är de mest stöldbegärliga och den vanligaste metoden är att tjuvarna försöker stoppa flaskor innanför jackan eller på annat sätt gömma flaskor i kläderna.

- De små platta flaskorna är väl lättats att få med sig ut. Men de stjäl även stora Magnumflaskor, säger Marie Eriksson, biträdande chef för butiken i Falun.

Hon berättar att det inte går att säga att det är en viss kategori kunder som stjäl. Istället är det alla möjliga typer av människor.

- Ibland är det den man minst anar. Det behöver inte alls vara folk med alkoholproblem, säger Marie Eriksson.

Falubutiken jobbar aktivt för att få bukt med snatteriet och använder övervakningskameror för att identifiera tjuvarna.

- Vi har kameraövervakning som vi håller koll på under dagen. Filmerna är också värdefulla när polisen ska identifiera en tjuv som lämnat butiken. Vi polisanmäler alla stölder, säger hon.

Marie Eriksson är osäker på om stölderna har ökat eller minskat på senare tid. Hon tror dock att problemen är något man får leva med när butiken säljer med självplock.

De som ertappas blir portade från butiken. För att få köpa alkohol tvingas de gå fram till kassapersonalen och be dem hämta det som önskas.

- Vi har bild på de som är portade och vi känner i regel igen dem. Vi kommer ihåg ansiktena, säger Marie Eriksson.

DAVID AHLIN

Mer läsning

Annons