Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stölderna av EU-moppar ökar kraftigt

Annons

Stölderna av de populära EU-mopederna ökar kraftigt i landet och procentuellt har de ökat allra mest i Västerbotten.

Försäkringsbolaget If har sammanställt statistik över stölderna av de registrerade, så kallade EU-mopederna i Sverige. Dessa svarar för en allt större andel av mopedmarknaden och jämfört med 2005 ökade stölderna av EU-mopederna i hela landet med 23 procent förra året.

I fjol såldes 35|440 mopeder i landet, varav 34|611 var EU-moppar. Av de 8|181 mopeder som anmäldes stulna var 3|951 EU-mopeder.

Efter Västerbotten står Kronobergs och Blekinge län för den största procentuella ökningen.

I fjol stals totalt sett flest EU-mopeder i Stockholm (699) och Västra Götaland (674) medan antalet stulna EU-mopeder var lägst på Gotland (23). Norrbotten är det enda län där antalet mopedstölder minskade förra året jämfört med 2005.

Ungefär hälften av alla stulna mopeder som stöldanmäls till If kommer aldrig tillrätta. Det kan jämföras med att över 90 procent av alla stulna bilar hittas.

Enligt If är den främsta förklaringen till stölderna det allt större utbudet.

Mopederna stjäls oftast när de står parkerade men det har också blivit allt vanligare att mopeder stjäls i samband med provkörning. Det förekommer också ren kapning av mopeder.

Det har även blivit vanligare att de anmälda stölderna inte är en stöld utan ett rent försäkringsbedrägeri.

Enligt Dan Falconer är 10_20 procent av alla anmälda stölder påhittade i syfte att få ut ersättning från försäkringsbolaget och mopedstölderna är kostsamma för försäkringsbolagen.

TT

Mer läsning

Annons