Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stöld vanligaste tvisteorsaken

Annons

u Det är en av de vanligaste tvisterna som hamnar på Allmänna reklamationsnämndens bankavdelning, att någon blivit bestulen på både bankkort och pengarna på kontot och att banken då anser att kortinnehavaren har varit grovt oaktsam om kortet. Det säger Anders Bergmark, handläggare på Allmänna reklamationsnämndens bankavdelning.

Allmänna reklamationsnämndens har en ganska tydlig praxis för vad som ska passera som grov oaktsamhet, även om varje fall är unikt. Grov oaktsamhet handlar det om när man har lämnat kvar plånboken i bilen och då blivit bestulen. Eller ställt ifrån sig handväskan i kundvagnen och gått iväg för att titta på varor eller har lämnat kvar kortet på hotellrummet när man gått ut och då blivit av det.

- I vissa fall handlar det också om att banken tycker att när man upptäckt förlusten har man spärrat kortet försent, säger Anders Bergmark.

Om man förlorar bankkortet när man har det i plånboken i en stängd handväska under armen, eller i innerfickan på kavajen kan det inte räknas som grov oaktsamhet.

- Sånt här händer då och då, men inte så ofta, säger Göran Andersson, affärschef på Föreningssparbankens avdelning för privatmarknad i Falun.

Det senaste året har det dock funnits några fall där ficktjuvar har lyckats få syn på kortkoden vid uttag och på så sätt kommit åt pengarna på kontot.

- Grundreglerna är att inte ha folk bakom ryggen när man tar ut pengar, inte lämna ut sin kod till någon och att inte lämna ifrån sig kortet om man inte har det under uppsikt, säger han.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons