Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stolar, silver och seriefigur

Annons

Utställningen är humoristisk och lättillgänglig. Samtidigt är det lätt att skrattet fastnar i halsen.

Det är konstnären Christer Themptander som ställer ut ett antal stolar i Capellet och det är verkligen personliga stolar han åstadkommit. Stolarna har antagit mänskliga former och där finns en insamlingsbössa med texten "skänk ett bidrag till stolarnas stödförening".

Och visst behöver de ibland hjälp att stå på egna ben... Där finns bland annat stolen Maria som ser ut att vara nära döden, med flagande färg som ligger stupad mot en kudde. Bredvid henne finns den svarta själasörjaren och Gamla testamentet ligger öppen.

-Den här stolen har så många satt sig på att den tröttnat, säger Themptander och visar upp ett exemplar där en kaktus tornar upp sig på sittytan.

-Stolar har alltid förföljt mig ända sedan barnsben. Skrämt men samtidigt fascinerat mig. När jag blivit äldre har jag förstått att de söker upp mig för att jag inte sätter mig på dom utan låter dom vara som dom är, så där innerst inne i stolryggmärgen, förklarar Themptander.

Themptander är bosatt i Stockholm men tillbringar flera månader om året i Söderbärke. Nu är han inte ensam utställare i Capellet utan fyra personer till finns representerade.

Stefan Jansson som är uppvuxen i Smedjebacken, men bosatt i Falun sedan fem år, visar upp sin bredd som illustratör och grafisk formgivare med bland annat airbrushtavlor, blyertsteckningar och vykort. Man kan även bekanta sig med hans egen seriefigur som heter Dunstett.

-Min barnbok "Morgonpigga Dunstett" börjar med att han vaknar tidigt en morgon, kan inte somna om och gör hyss i trädgården, säger Stefan Jansson om sin lilla gröna fågel.

I bagaget har Jansson flera utbildningar, bland annat två år på konstskola i Västerås, tvåårig grafisk utbildning som tryckare i Örebro och förra året blev han klar som grafisk formgivare efter tre års studier vid Högskolan i Borlänge.

De tre andra utställarna har släktband och så här säger Kristina Söderholm som visar ett 100-tal vykort med Söderbärkemotiv:

- Lina Nylander är min brors dotterdotter och hon visar upp sina tavlor. Magnus Söderholm är min son och han ställer ut silversaker i montern. Han bor i Borlänge, berättar hon.

-Magnus har inspirerats av sin gammelfarbror Sture Söderholm och fått ärva hans verktyg.

Lina gick ut estetlinjen på Högbergsskolan förra året och ställer ut 13 tavlor i Capellet. De fem personernas olika alster finns att beskåda ända fram till mitten av augusti.

SARAH HJÄLM

Mer läsning

Annons