Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stökig konsert oroar

Annons

Den 21 august i år är det dags för Pumpbolagets spelning i Svärdsjö. Det är första helgen efter skolstarten och många är sugna på att gå ut och festa. På Mannes loge är det femtonårsgräns, trots att puben på området är öppen. Detta ifrågasätts av socialtjänsten, men enligt arrangörerna uppstår bråket och fyllan bland dem som stannar utanför.

- Vi vill inte fokusera på dem som missköter sig, utan diskutera hur vi ska få fler att sköta sig, menar Sven-Inge Danielsson som är med och arrangerar tillställningen.

Han sticker inte under stol med att det finns vinstintressen i evenemanget, men betonar att arrangörerna månar om att ungdomarna ska ha någonstans att ta vägen.

- Jag har själv en son i 20-års- åldern och jag tror inte att man löser några problem genom att höja åldersgränsen, då blir det i stället fler som stannar utanför området.

Sven-Inge Danielsson tillägger att det inte är ett rent ungdomsarrangemang, utan att åldrarna är blandade.

Per Andersson från socialtjänsten i Falun tyckte att föräldrarna borde ta sitt ansvar.

- Det är bra om det finns vuxna på plats som kan känna igen ungdomarna. Vuxna bör ändra och visa sin attityd till ungas drickande.

Bror Johansson är biträdande socialchef, samt kommunens handläggare för utskänkningstillstånd. Han tycker att Pumpbolagets spelning är en "högriskmatch".

- Det blir alltid bråk när de spelar. Varför lägger ni Pumpbolaget nu när skolorna just startat?

Arrangörernas mål i år är att få så många vuxna som möjligt att komma till spelningen.

- Vi vill ha fler föräldrar och fler vuxna på plats.

Förra året var det 1 100 personer som betalade entré och cirka 500 som stannade utanför. Polisen kommer i år att vara tidigt på plats och visa sig, samt hälla ut så mycket öl som möjligt för dem som inte har åldern inne.

MARIA RINGBORG

Mer läsning

Annons