Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stoft får inte flyttas

Annons

Mary Haid Ohlson menar att förutsättningarna var helt annorlunda på 1970-talet när familjen bestämde familjegravens lokalisering. Där växte då vackra granar och platsen hade en vacker utsikt över ängar och en sjö där familjen hade sitt sommarställe.

I dag är situationen annorlunda, menar Mary Haid Ohlson. Granarna är borta och växtligheten har avlägsnats. Vidare har ekonomibyggnader och toaletter uppförts i närheten av graven. En skymf mot föräldrarna och gravfriden, menar Mary Haid Ohlson, som för egen del sett ut en ny gravplats dit hon önskar att stoftet efter föräldrarna ska flyttas. Hon kan inte tänka sig att begravas i familjegraven med dess nuvarande läge.

Hon tycker vidare att det är ett sorgligt kapitel att Insjöns största man ska behöva ligga begravd på nuvarande plats endast några fåtal meter vänster om herrtoaletten.

Länsrätten hänvisar till gällande restriktiva praxis och finner inte omständigheten om estetiska förhållanden kring den aktuella graven har ändrats sedan gravsättningarna 1974 respektive 1979. Särskilda skäl föreligger dock inte som medför rätt att flytta askan efter de avlidna.

I ansökan om prövningstillstånd hos Kammarrätten hänvisar advokat Lundgren till framtida tolkning av Begravningslagen från 1990.

Här handlar det om speciella omständigheter som borde föranleda en extensiv tolkning av lagtexten, menar Gunnar Lundgren i skrivelsen till Kammarrätten.

Mer läsning

Annons