Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stöd till syrisk familj

Annons

Aktionen arrangerades av de politiska partierna och kyrkorna i Malung, tillsammans med LO-sektionen, Rädda Barnen, Röda Korset och studieförbunden.

Kyrkoherde Lars Häggberg talade och undrade varför människor tvingas fly och hålla sig gömda i Sverige, ett land som vill vara känt för att hjälpa de som behöver hjälp och att ge skydd åt dem som behöver skydd?

Han konstaterade också att myndigheterna tycks vilja statuera exempel och fullfölja utvisningen, kanske för att det blivit så stora protester i det här fallet.

- Men vi protesterar för att vi känner att det här är fel. Vi tror på det som familjen säger, menade Häggberg.

Protesterna manifesterades med en marsch runt Malungs centrum där skolkamrater till barnen Melki gick i spetsen med sina plakat.

Familjen Melki har vistats i Malung i ett par år. Den senaste tiden har de varit här illegalt sedan myndigheterna beslutat att de ska utvisas till sitt hemland, Syrien. Barnen har gått i skolan och fått kamrater.

För drygt en vecka sedan hämtades pappan Sulaiman i Malung av polis för att förpassas ur landet. Sedan dess har övriga familjemedlemmar, mamma och tre barn i åldern 7-13 år, gått under jorden och håller sig undan myndigheterna.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons