Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stockholmstjejen som blev kultur- arbetare i "Näs"

Annons

Bian heter Qvicker i efternamn och är Stockholmstjejen, som hamnade i Dalarna som resultat av en danskväll på Skansen.

- Jag träffade min Bengt där. Kände redan då starkt för Dalarna eftersom jag varit mycket i Stora Tuna där min styvmor kom ifrån. Bengt jobbade i byggbranschen i Stockholm. De första åren bodde vi i två rum och kök på Lidingö och fick tre barn, förklarar Gun-Britt, som den 3 mars fyller 65.

1974, när "gröna vågen" fick många att flytta ut till landet, byggde makarna Qvicker fäbodstuga i Lundbjörken. Samma år även villa i byn Björken där de sedan dess bor.

I Stockholm hade Gun-Britt haft dagbarn och arbetat som barnskötare. Som nybliven dalkulla utbildade hon sig till fritidspedagog. Fick tjänst som sådan först i Insjön, sedan Noret och slutligen hemma i Siljansnäs. Med åren tyckte hon att arbetet blev slitsamt, kände sig utbränd och tog förtidspension vid 60.

Som ung hade Gun-Britt drömt om att bli barnteaterregissör. Hon deltog i barnteaterverksamhet för Elsa Olenius i Medborgarhuset. En annan som var med var Anita Wall, senare känd skådespelerska.

När Gun-Britts dotter Carin senare ville börja med teater, fick Gun-Britt hoppa in som ledare när den ordinarie väntade barn. Ledarrollen övertogs successivt av Solveig Agnas, som i sin tur engagerade Gun-Britt i flera påskrevyer i Leksand.

1978 startade Gun-Britt "Piggelinteater" för barn i Siljansnäs. Den höll hon på med i flera år.

- Samtidigt höll jag i pensionärsteater, det roligaste jag någonsin gjort. Jag engagerade mig också i bygdespelet Äreporten. Sammansställde materialet och gjorde handlingen och samarbetade med Per-Olov Norling och Nils Tägt. Efter tre år lades spelet ner i brist på folk, säger hon.

Det kulturella intresset har för jubilarens del också tagit sig uttryck i den egna diktsamlingen "Det finns minnen som dröjer". Vidare medverkan i hembygdsföreningens bok "Hemkärt". Hon har också tagit aktiv del i hantverksgillets verksamhet i Loftet på Björkberget och naturligtvis även varit med i flera lokalrevyer på orten.

På senare tid är det

Lutherhjälpen som Gun-Britt engagerat sig i.

- Vi gör "babypaket" till Angola och ordnar auktioner och musikcaféer. Jag är också med i församlingens väntjänstverksamhet, förklarar jubilaren, som också gärna fyller sin tid med sådant som gymnastik, stavgång och matlagning.

65-årsdagen firar hon tillsammans med familjen.

NILS-GUNNAR STORERKERS

Mer läsning

Annons