Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stockholm avgör

Annons

I byn finns en anläggning som har ett större antal draghundar. Flera av de kringboende, även ganska långt bort i byn, upplever att de tidvis blir störda av hundarnas intensiva skällande.

Miljönämnden i Malungs kommun har tidigare rekommenderat att anläggningen borde flyttas till en mer skyddad plats, en bit ut från byn, för att minska störningen för de boende.

Hundägaren överklagade detta till länsstyrelsen, som i sin tur fann att det inte var något fel att ha hundarna på den här platsen och för hundarnas bästa var det bra att ägaren som sköter tillsynen också bor vid hundanläggningen.

Länsstyrelsens beslut resulterade i att ägaren till en grannfastighet gått vidare till Miljödomstolen med en överklagan.

Där har den klagande också fått stöd från flera fastighetsägare i grannskapet, vilka också tycker att verksamheten med hundarna är störande.

En fastighetsägare skriver till miljödomstolen att problemet är inte bara att hundarna för oväsen.

Vid ett tillfälle under en skidtur på älven kom hundekipage i hög fart och höll så när på att köra på ett av familjens barn.

"De som driver denna verksamhet tänker enbart på sig själva och bryr sig inte om att andra också ska få plats. Det är litet av vilda västern i Sörsjön nu, vi hoppas kunna flytta till ett lugnt och skönt Sörsjön längre fram", skriver en klagande.

En annan fastighetsägare ifrågasätter de undersökningar som kommunen och länsstyrelsen gjort i fallet med de störande hundskallen. De har rapporterat att hundarna, "vid ett flertal besök, varit lugna och inte skällt".

- Min bedömning är att hundarna periodvis inte är lugna och att de då skäller intensivt. Detta kan sannolikt intygas av permanent boende på orten, om de tillfrågas i en saklig utredning, som dessutom bör innefatta professionella ljudmätningar som visar faktiska förhållanden. En kartläggning av hundskallens tidpunkter och varaktighet, samt vad som påverkar skallens styrka och utbredning vore en skälig grund för Miljödomstolens ställningstagande, anser den andre fastighetsägaren som nu yttrat sig till Miljödomstolen.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons