Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stjärnsund i våra hjärtan – i med- och motvind

/
  • Dans kring granen. Pehr Hasselrot längst till höger beskriver filmen som något av en årskrönika där vardagslivet i Stjärnsund skildras. Bilden är från inspelningen av öppningsscenen: Julaftonsdansen kring granen vid Polhemsstugan. Längst till vänster Pehrs medarbetare David Roxendal. Foto: PRIVAT

Annons

Stjärnsund ska skildras i en dokumentärfilm. Bakom projektet står filmarna Pehr Hasselrot och David Roxendal. Arbetsnamnet är Stjärnsund i våra hjärtan.
– Men det ska inte bli någon reklamfilm om Stjärnsund, säger Pehr Hasselrot som lovar att de kommer att skildra verkligheten på orten, så långt som möjligt.

Norrköpingsbon Pehr Hasselrot har länge fascinerats av Christopher Polhem som han kallar Sveriges Leonardo da Vinci. Stjärnsunds manufakturverk, som grundades av den mångsidige vetenskapsmannen år 1700, är en bidragande orsak till Pehrs intresse för orten. Med åren har han lärt känna många av ortsborna och fått en inblick i Stjärnsunds nutid. Det var via en av sina bekanta han lärde känna David Roxendal, nyligen inflyttad till Stjärnsund från Garpenberg.

– Stjärnsund med sitt inslag av new age är en mycket speciell ort. Här finns många intressanta historier och aktiva, kreativa personer. Bygden är levande jämfört med många andra svenska orter. Det finns en gemenskap människor emellan, till exempel att folk äter tillsammans på Fridhem, säger David Roxendal.

Det finns flera trådar att dra i. Från 1700-talets Stjärnsund löper en röd tråd genom industrialismens uppgång och fall, fram till 1980-talets gröna våg då kursgården Fridhem bildades. För Pehr Hasselrot är Stjärnsund intressant även ur ett förhistoriskt perspektiv.

– Här låg den högsta kustlinjen innan inlandsisen drog sig tillbaka, berättar han.

Någon sagesman från den tiden lär de två filmarna knappast hitta. Men de räknar med att intervjua äldre personer som kan berätta om hur det var i samhället förr.

– Vi hoppas också få kontakt med personer som har eget filmmaterial från Stjärnsund och tar gärna emot tips om vad filmen ska handla om från folk på orten, säger Pehr Hasselrot.

Pehr Hasselrot vill inte måla upp någon ensidig bild av en lantlig idyll där stressade storstadsmänniskor finner ro och får en insomnad bruksort att blomstra i samråd med den infödda befolkningen. Det är en del av sanningen, men inte hela. Han vill även skildra svårigheterna som till exempel födslovåndorna när stiftelsen Fridhem bildades.

Men alldeles uppenbart upptar Stjärnsund en särskild vrå i hans hjärta.

– Stjärnsund har rest sig flera gånger genom historien, från när Polhems fabrik brann ner och byggdes upp igen år 1730 till när Fridhem och skolan startade och vände på utflyttningstrenden.

Mer läsning

Annons